top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Žerovnik

PODCAST: Urejanje davčnega rezidentstva, prijava dohodkov iz tujine & ostala birokracija pri selitvi

Zelo sem bila vesela povabila, da o davčnem rezidentstvu in o birokraciji povezani s selitvijo v tujino, spregovorim z Majo Novak, v njenem podkastu "Potovanja in delo v tujini", ki ga za vse, ki se selijo v tujino ali pa šele razmišljajo o delu/študiju, za novodobne digitalne nomade in druge svetovne popotnike, objavlja na svoji platformi "Mayita" - vabljeni k poslušanju!

Majo najdete tudi na njenih omrežjih in blogu; je zelo razgledana, izkušena in zanimiva oseba, na katero bi se tudi sama zagotovo obrnila, če bi se kdaj odločila za daljši "pobeg čez mejo"!


Urejanje davčnega rezidentstva, prijava dohodkov iz tujine in ostala birokracija pri selitvi
Mayita: Podkast Potovanja in delo v tujini

Da je tema zelo kompleksna in na trenutke tudi suhoparna, nama je bilo z Majo jasno že ob prvem pogovoru, a mislim, da nama je med snemanjem vseeno uspelo povedati ogromno uporabnih informacij za poslušalce z raznovrstnimi situacijami in z nekaj anekdotami narediti celo davkarijo manj dolgočasno:) In o čem vse sva poklepetali? Izveste spodaj: 

#1: Na kaj vse moramo pomisliti pred selitvijo v tujino?


Prepričana sem, da #selitevvtujino že sama po sebi ni enostavna in ko pomislimo, da so lahko nepredstavljiva nočna mora tuji birokratski zapleti, šele presenečeni ugotovimo, da s slovenskimi ni nič lažje. Res je potrebno podrobno raziskati kaj vse moramo urediti, tako na tujem, kot tudi doma, saj glede na našo situacijo običajno obstaja več variant, kar zahteva presojo, katera je najustreznejša, relevantni predpisi pa se tudi spreminjajo.


Razmisliti velja naslednje: kam se odpravljamo in predvidoma za kako dolgo, kaj vse nameravamo tam početi (le počitnikovati, morda študirati in zraven delati, se redno zaposliti, odpreti svoje podjetje...) in kaj bomo v Sloveniji odjavili in kaj obdržali. Vsaka odločitev namreč potencialno za sabo potegne tudi določene pravne in davčne obveznosti ter roke za njihovo izpolnitev.

Le tako bomo v tujini brez nepotrebnih skrbi ali slabe volje ob vrnitvi v domovino.
#2: Kaj je to #davcnorezidentstvo in na kaj vse vpliva?


Najprej moramo ločiti med davčnim rezidentstvom in posameznikovo rezidenco; prvo se nanaša na status posameznika, ki odloča o tem kako bo v neki državi obdavčen - kot #davcnirezident ali kot #davcninerezident (po principu svetovnega dohodka ali zgolj na viru dohodka), slednje pa na kraj posameznikovega prebivališča (stalnega/začasnega/običajnega).

Ta status namreč odloča o tem kakšne so naše (davčne) obveznosti v določeni državi.

Govorili sva tudi o tem, da je davke seveda potrebno plačati, četudi za delo v "mednarodnih vodah", da ne pride do #davcneutaje, hkrati pa urejen status davčnega (ne)rezidentstva v vsaki od vpletenih držav zagotavlja, da ne pride do neželene #dvojneobdavcitve.

Preverili sva še različne (pravne) situacije, v katerih se lahko znajde posameznik v tujini, predvsem pa kakšne so posebnosti tistih, ki so v sodobnem svetu čedalje bolj aktualne, kot so na primer #aupair ali #digitalnonomadstvo ter dela v t.i. #yachting industriji.

S tem povezane teme so tudi #eresidency in pa #obdavcitevnapitnin ter posebne #davcneolajsave za "mornarje"; vsekakor zanimiv in pester nabor tem, predvsem za mlade in mlade po srcu, ki se odpravijo s trebuhom za kruhom ali bolje rečeno za naslednjo pustolovščino širom po svetu.

Digitalno nomadstvo postaja vse pogostejša odločitev, ki uspešno zamenjuje tipične pisarniške službe in delovnike "od 8. do 16.h"; digitalizacija in globalizacija sta nam ga tehnično gledano že omogočili, a na birokracijo še čakamo, da bi se ustrezneje prilagodila, zato se mora zaenkrat vsak posameznik še vedno prilagoditi birokraciji, v izogib težavam.Ko sva uspešno zapolnili vsako razpoložljivo minuto za Majin #podcast, sva ugotovili, da je tema preobširna za "en dan", saj je v realnosti verjetno neskončno možnih kombinacij vseh že predstavljenih situacij in je zato najbolje vsak primer posebej vzeti pod drobnogled, ga preučiti in šele nato nanj preslikati ustrezne predpise, konvencije in nenazadnje tudi postopke, ki se odvijajo v praksi na konkretnih uradih.

Pri tem pa drži, kot pribito, da so davki neizbežni - ostaja le še vprašanje v čigav državni proračun se bodo prelili in koliko bo ostalo vam, za potovanja, izobraževanja in pustolovščine, seveda! Na to malo manj zanimivo (a zato nič manj napeto:)) pot urejanja in ugotavljanja davčnega rezidentstva, pa se z veseljem odpravim z vami!

katja@zerovnik.si

+386 41 250 923


39 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page