top of page

Pravna področja delovanja

01. DAVČNO REZIDENTSTVO

Selitev v tujino in odjava davčnega rezidentstva

Selitev v drugo državo je sama po sebi zelo zahtevna, nemalokrat tudi stresna, saj za sabo potegne kupe papirologije, birokracije in žal tudi slabe volje in razočaranj. Najlepše je biti zazrt v novo prihodnost na tujem, ko polni pričakovanj urejamo vse potrebno za bivanje, zaposlitev...v povsem novi državi - in prav je tako! A ob tem ne smemo pozabiti na svoje obveznosti, ki smo jih pustili v domovini; četudi so videti zapletene in naporne, vam jih z veseljem pomagamo rešiti, vi pa se boste lahko v miru posvetili svojemu novemu življenju na tujem, brez da se vam domovina vmes zameri.

Ker je preventiva vedno boljša od problemov, vam svetujemo, da se še pred svojim odhodom v tujino podrobno pozanimate o svojih davčnih in drugih birokratskih obveznostih, saj jih je na daljavo običajno težje urejati, seveda pa tudi to ni nemogoče. Ker s strankami že vrsto let večinoma poslujemo elektronsko, brez težav za vas uredimo vse zadeve, čeprav ste morda že kilometre daleč. 

V kolikor pa ste v tujini že kar nekaj časa in ste pravkar izvedeli, da v Sloveniji niste vsega uredili, kot bi bilo treba, vam pomagamo urediti zadeve tudi za nazaj, tako, da vas globe za prekršek ali dvojna obdavčitev ne bodo več po nepotrebnem skrbeli. Kjer je volja, je tudi pot in tako ima tudi vsak davčni problem svojo rešitev.

Digitalno nomadstvo / Delo od doma za tujega delodajalca / Gap Year / Študentsko delo ali praksa v tujini / Freelancing / Sezonsko delo / Čezmejne dnevne migracije / Napotitev na delo v tujino / ...

Ste prejeli ponudbo za zaposlitev pri tujem delodajalcu, pa bi jo izvajali iz Slovenije? Ali pa boste ostali zaposleni pri slovenskem delodajalcu, a želite delati na daljavo, iz tujine? Razmišljate o odprtju S.P. doma ali v tujini ali raje o delu na podlagi podjemnih, avtorskih in drugih pogodb? Ste dnevni migrant, sezonski delavec, študent na izobraževanju ali praksi v tujini ali pa morda delate na ladji, jahti, naftni ploščadi? Raznolikih situacij je toliko, kot nas je različnih ljudi, nihče nima vseh življenjskih okoliščin identičnih, zato je treba podrobno preučiti vsak posamezen primer ter vsa dejstva in življenjske okoliščine vezane nanj. Pri nas si vzamemo čas za vsako relevantno podrobnost.

 

Sodobni, digitaliziran svet in velika mobilnost odpirata čedalje več možnosti za razvoj novih oblik zaposlovanja, bivanja, potovanja, a kaj ko se pravo in davki tem novim življenjskim situacijam vse prepočasi prilagajajo, kaj šele vzvodi birokracije v ozadju upravnih postopkov. Naj vam to dejstvo ne pristriže kril. V Davčni posvetovalnici probleme jemljemo za izzive, preučimo vašo specifično situacijo skozi vse zorne kote obstoječih slovenskih in mednarodnih predpisov, celo mednarodnega pomorskega prava, in vam pomagamo urediti vaš status tako, da najbolj ustreza dejanskim okoliščinam ter vašim dolgoročnim željam. Ker tako kot davčna utaja ni zakonita, tudi dvojna obdavčitev dohodkov ni sprejemljiva.

Travel by train

13 let izkušenj z urejanjem davčnega rezidentstva

Preveri priporočila

Zadovoljne stranke, izmed katerih smo z mnogimi ostali v stikih, kljub velikim razdaljam, so svoje zadovoljstvo izrazile tudi skozi mnenja in ocene na socialnih omrežjih.

O kakovosti storitev najbolj pričajo ravno takšni spontani in iskreni odzivi, pohvale, ki sežejo tudi v deveto, globalno vas; vaša mnenja so za nas neprecenljiva, zato vas vabimo, da jih podelite z nami ob zaključku našega sodelovanja, saj lahko le na podlagi odkritega feed-backa izboljšujemo svoje storitve.

bottom of page